Varhanní koncert k životnímu jubileu prof. Jaroslava Vodrážky

6.5.2010

Varhanní koncert k životnímu jubileu prof. Jaroslava VodrážkyZveme všechny příznivce Karmelitánského nakladatelství na varhaní koncert Jaroslava Vodrážky, který se uskuteční v pátek 14.5. od 19 hodin v kostele sv. Antonína na Strossmayerově náměstí v Praze Holešovicích.

 

 

Karmelitánské nakladatelství, s. r. o., Kostelní Vydří,
Vás zve na:

 

Varhanní koncert k životnímu jubileu
prof. Jaroslava Vodrážky

Kostel svatého Antonína 14. května 2010 v 19:00 hod.
Praha 7, Strossmayerovo náměstí

 

Jaroslav Vodrážka – varhany

Spoluúčinkují:
Christina Kluge – soprán
Jaroslav Mrázek – ten
or

Zazní skladby:

Jaroslav Vodrážka - Ave Maria

Jaroslav Vodrážka - Modlitba

Jaroslav Vodrážka - Horský potok

Jaroslav Vodrážka - Můj Pane

Jaroslav Vodrážka - Te Deum laudamus


Součástí koncertu jsou varhanní improvizace prof. J. Vodrážky.

 


Krátce k jednotlivým skladbám:

Všechny improvizace a kompozice varhaníka prof. Jaroslava Vodrážky jsou prodchnuty neochvějnou vírou v Boží dobrotu a spravedlnost. Písně Horský potok a Můj Pane napsal na slova své matky Gabriely Vodrážkové a lze v nich s jistotou rozeznat těsné duchovní sepjetí a souznění v projevech víry matky a syna. Vzhledem k samozřejmému používání starých církevních stupnic dokázal J. Vodrážka přesvědčivě zhudebnit slova Modlitby sv. Františka z Assisi či latinské texty Ave Maria a Te Deum laudamus, které zkomponoval jako výraz díků Boží vůli. (Vyšly na stejnojmenném CD vydaném v Karmelitánském nakladatelství.)

 


Jaroslav Vodrážka

Jaroslav Vodrážka se narodil 14. 5. 1930 ve Sv. Martině na Slovensku. Po slovenské matce, která byla výbornou klavíristkou, zdědil hudební nadání a po otci, českém akademickém malíři, zdědil schopnost okamžitého celistvého uměleckého vyjadřování.

V roce 1938 se spolu s rodiči přestěhoval do Prahy, kde dodnes bydlí v Letohradské ulici v Praze 7. V Praze také vystudoval konzervatoř a Akademii múzických umění v oboru hra na varhany. Po studiích pedagogicky působil na Konzervatoři Praha a AMU Praha. Své zkušenosti ve hře na varhany, improvizaci a interpretaci gregoriánského chorálu předával většině současných významných varhaníků v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Mnoho studentů za ním přicházelo i z ciziny.

Nejvíc se Jaroslav Vodrážka proslavil svou koncertní činností improvizátora. Koncertoval v mnoha zemích Evropy na nejrůznějších nástrojích a nahrál velké množství varhanních improvizací v domácích i zahraničních rozhlasových studiích, na gramofonové desky a CD. Skladatelsky se věnuje převážně duchovní hudbě.

V průběhu své dlouhé kariéry získal celou řadu významných ocenění. Například to bylo ocenění v Mezinárodní varhanní soutěži Pražského jara a soutěžích v německém Mnichově a nizozemském Haarlemu. V roce 2000 byly jeho mimořádné zásluhy oceněny cenou Senior prix (cena NADACE ŽIVOT UMĚLCE) a v červenci 2005 obdržel na Velehradě Řád svatých Cyrila a Metoděje za svůj celoživotní přínos církevní hudbě.

CD s hudbou Jaroslava Vodrážky

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému