Spolupracovník Matky Terezy přednáší v Česku (Ostrava, Opava, Praha)

25.11.2016

Spolupracovník Matky Terezy přednáší v Česku (Ostrava, Opava, Praha)Rakouský kněz Leo Maasburg, který byl blízkým spolupracovníkem Matky Terezy, navštíví na konci listopadu Českou republiku. Jeho přednášku s názvem Co jsem se naučil od Matky Terezy si můžete poslechnout v Praze, Ostravě a Opavě. Moravskoslezský kraj navštíví Leo Maasburg v úterý 29. listopadu. V Ostravě bude od 9:30 v sále biskupství, odpoledne se přesune do Opavy, kde se s ním můžete setkat od 18:00 na církevní konzervatoři. O den později, 30. listopadu, se od 19:00 uskuteční přednáška v Komunitním centru Matky Terezy v Praze-Hájích.

Světice z Kalkaty, kterou svatořečil papež letos v září, nepřestává inspirovat lidi na celém světě ani téměř dvacet let po své smrti. Také Leo Maasburg je dodnes osloven jejím zápalem pro službu chudým. Předává proto poselství Matky Terezy všem, kdo chtějí poslouchat.

Nečekejte žádné strohé životopisné údaje, spíše hluboké svědectví o důvodech, které sv. Terezu vedly k práci pro nejchudší. Jako její nejbližší spolupracovník má ale Leo Maasburg i zásobu úsměvných historek. Možná se na přednášce dozvíte, proč čistila Matka Tereza záchody v letadlech, kolik zázračných medailek rozdala, kolik obrátila ke křesťanství komunistických činovníků, nebo jak dokázala ve Vatikánu zařídit svatořečení.

Otec Maasburg napsal úspěšnou knihu Momentky ze života Matky Terezy, kterou v češtině vydalo Karmelitánské nakladatelství v roce 2015. Na přednáškách bude možné si ji zakoupit i nechat podepsat autorem. 

Leo Maasburg se narodil v roce 1948 ve Štýrském Hradci v Rakousku. Studoval politologii, teologii, církevní právo a misiologii v Innsbrucku, Oxfordu a Římě. V roce 1982 byl ve Fatimě vysvěcen na kněze a začal pracovat v Římě jako sekretář slovenského exilového biskupa Pavla Hnilici. Díky němu se seznámil s Matkou Terezou, kterou pak provázel na mnoha cestách mezi Indií, Moskvou a New Yorkem. Sloužil jí nejen jako kněz a duchovní rádce, ale též jako zvláštní vyslanec pro choulostivé mise – například při cestě do Sovětského svazu nebo na Kubu za diktatury Fidela Castra.

Po smrti Matky Terezy se podílel na přípravách jejího blahořečení. Od roku 2005 je národním ředitelem Papežských misijních děl v Rakousku.

 

 

 

 

Sekce: Opava   |   Tisk   |   Poslat článek známému