Jan Pavel II. bude blahořečen letos 1. května

14.1.2011

Jan Pavel II. bude blahořečen letos 1. květnaVatikán - Bývalý papež Jan Pavel II. bude blahořečen letos 1. května. Jeho nástupce v čele katolické církve Benedikt XVI. dnes podepsal dekret, jímž je oficiálně uznán zázrak, který byl jeho předchůdci přisouzen. Oznámil to dnes Vatikán. Blahořečení je předstupněm ke svatořečení. Velkou radost vyvolala zpráva ihned především v Polsku, rodné zemi zesnulého papeže.

Beatifikace Jana Pavla II. se uskuteční v rekordně krátké době po jeho smrti. Tuto nebývalou rychlost vysvětlil Vatikán tím, že "Jan Pavel II. se již za svého života, ve své smrti i po ní těšil pověsti jako svatý". Obvykle bývá proces blahoslavení zahájen zhruba pět let po smrti. Pravidlo sám poprvé porušil papež Jan Pavel II., když urychlil proces blahořečení Matky Terezy, která zemřela v roce 1997 a blahořečena byla v roce 2003.

Ve středu vatikánská Kongregace pro otázky svatořečení uznala zázrak, který minulý týden prohlásila za prokázaný lékařská komise. Uznání zázraku je pro blahořečení zesnulého populárního papeže nezbytné. Jako zázrak bylo potvrzeno uzdravení francouzské řádové sestry Marie Simon-Pierre, která trpěla Parkinsonovou chorobou. Touto nemocí trpěl sám Jan Pavel II.

Jan Pavel II. zemřel 2. dubna 2005 ve věku 84 let, po šestadvaceti letech pontifikátu. Proces jeho blahořečení začal velmi záhy, již 28. června 2005, a to z iniciativy Benedikta XVI. Již při pohřbu Jana Pavla II. na Svatopetrském náměstí 8. dubna 2005 lidé provolávali "Santo subito" (Svatý hned).

Aby mohl být Jan Pavel II. prohlášen svatým, je třeba prokázat druhý zázrak, jehož by byl původcem.

Ceremoniálu blahořečení v bazilice svatého Petra bude předsedat sám Benedikt XVI., oznámil dnes vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Tělo zesnulého papeže bude bez exhumace přímo přeneseno až do baziliky, kde prostá mramorová deska ponese nápis Blahoslavený Jan Pavel II. V Římě se očekávají statisíce poutníků.

Krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz, který býval osobním tajemníkem a přítelem Jana Pavla II., dnes jménem své diecéze a celého Polska vyjádřil velkou radost ze zprávy o blahořečení Jana Pavla II., občanským jménem Karola Wojtyly.

"Osobně jsem velmi dojat. Znal jsem ho téměř od mládí," prohlásil Dziwisz, který ve své knize Život s Karolem vylíčil vzpomínky ze svého života s papežem, jehož byl 40 let nejbližším spolupracovníkem, nejprve na krakovském arcibiskupství a pak až do jeho smrti ve Vatikánu.

Zdroj: ČTK

Proč svatý?  Modlitby Jana Pavla II. 

všechny knihy související s osobností Jana Pavla II.

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému