To nejlepší z nepomucenské kuchyně od sestry Vojtěchy

9.12.2023

image:Image náhled produktu Recepty sestry Vojtěchy
Recepty sestry Vojtěchy

To nejlepší z nepomucenské kuchyně.

Sestra boromejka Vojtěcha Fialová se s námi na stránkách své kuchařky dělí o tajemství italské, ale i české kuchyně. Poctivě, a přitom bez přehnaných nároků pomáhá ostříleným i méně zkušeným kuchařům a kuchařkám uvařit poctivá jídla. Jak sama píše, „nejsou to jen recepty, je v tom i příběh nepomucenské kuchyně, kde víc než dvacet let vařím. Vše, co tu stojí, bylo v koleji uvařeno.“

V kuchařce najdeme recepty na chutné předkrmy i zeleninové polévky, sedm receptů na italskou pastu a tři na italské risotto. Objevíme kouzlo lasagní i vybrané italské úpravy kuřecího masa. Poznáme rozmanitost a jednoduchost studených omáček, stejně jako vařené zeleniny. A co by byla italská kuchyně bez pizzy, focaccie, pannacotty, tiramisu nebo lahodných italských nápojů? Aby ale nebylo italské kuchyně příliš, najdeme tu i několik receptů na klasická česká jídla, na oblíbené pečivo a chléb. Mnohé recepty si sestra Vojtěcha přinesla z domova.

Sestra boromejka Vojtěcha Fialová se narodila v roce 1972 a s třemi sourozenci vyrůstala ve vesničce Rodkov poblíž Bystřice nad Pernštejnem na Vysočině. V její rozvětvené širší rodině bylo mnoho velmi dobrých kuchařek a cukrářek. Po vstupu do Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského studovala obor biochemie na Přirodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně s výhledem na práci v kongregační nemocnici v Praze pod Petřínem. Po noviciátě se ovšem sestra Vojtěcha rozhodla stát se součástí nově vznikající komunity v římském Nepomucenu, kde jako kuchařka slouží dodnes. Služba boromejek v Nepomucenu má dlouhou tradici: sloužily zde od založení koleje do roku 1978 a slouží tu znovu od roku 2000.